27 apr 2018
Deel:

Gescheiden Vader- en Moederdag

Iedere vader of moeder heeft de behoefte om zich erkent te voelen in zijn of haar vader- of moederschap. In gezinsverband krijgen ouders vaak in de alledaagse omgang met elkaar en hun kinderen die erkenning. Voor gescheiden en alleenstaande ouders is dit veel minder vanzelfsprekend. Zeker als de scheiding van partners nog niet geheel is verwerkt, vinden ex-partners het vaak nog moeilijk om die andere ouder (weer) de waardering te geven die hem of haar toekomt. Laat staan om die ander weer wat te gunnen. Jullie kind iets gunnen is dan meestal gemakkelijker. 

Wat we ook vinden van het commerciële circus rondom Moederdag en Vaderdag, ondertussen zijn deze dagen zo ingeburgerd dat weinigen ze gedachteloos aan zich voorbij kunnen laten gaan. Dat geldt speciaal voor gescheiden ouders, die wellicht hun kinderen op deze dagen niet eens in hun nabijheid hebben vanwege de zorgverdeling met de andere ouder. Maar ook kinderen hebben de behoefte om papa en mama op zo’n dag te verrassen en te tonen hoe een goed kind ze voor hen willen zijn. Alle reden om - hoe je op dit moment ook tegenover die andere ouder staat - je kind te stimuleren en te ondersteunen in deze behoefte.

Uitgelezen dagen dus om ruimhartig met het schema van de zorg- of omgangsregeling om te gaan. Als het even kan, op Moederdag bij mama en op Vaderdag bij papa. Wat je zelf fijn zou vinden, gun dat ook de ander. En vraag op z’n minst jullie kind naar zijn of haar ideeën en wensen. Door daar als ouder actief aan bij te dragen geef je het kind het zo belangrijke gevoel dat het (ook) van de andere ouder mag houden, dat het niet hoeft te kiezen. Zelfs een kind dat met één van de ouders weinig of geen contact heeft kun je begeleiden bij het uitzoeken en versturen van een kaartje.
 
Hoe waardevol een stiefouder ondertussen in het leven van jullie kind ook kan zijn, verloochen op Vader- of Moederdag nooit de ouder die mede het leven heeft gegeven aan jullie kind. Voor een kind is het belangrijk dat het recht kan en mag doen aan zijn enige echte papa of mama. Die lieve stiefvader of stiefmoeder hoeven niet vergeten te worden, maar zijn wel van een andere orde. Wanneer je er (weer) aan toe bent dat te erkennen, is er misschien ook weer ruimte om de andere ouder - namens jezelf - te bedanken voor zijn of haar zorg voor jullie kind. Het zal de vader of moeder van jouw kind enorm goed doen om juist van jou die waardering te krijgen.
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: