15 dec 2019
Deel:

Gescheiden kerstdagen

Als mediator merk ik elk jaar weer dat de aankomende kerstdagen extra beladen zijn na een scheiding. Voor alleenstaande ouders, voor nieuw samengestelde gezinnen, maar zeker ook voor de kinderen. De vredige kerstgedachte staat soms haaks op wat door hen wordt gevoeld. De kerstdagen zijn vaak keurig verdeeld in het ouderschapsplan, maar sluit dit ook aan bij de behoefte van kinderen? Marieke Lips is kindbehartiger en als zodanig praat zij veel met kinderen van gescheiden ouders. Namens hen schreef zij deze kerstbrief aan gescheiden ouders:

Lieve papa en mama,
 
Het is weer die tijd van het jaar. De kerstdagen staan voor de deur en het einde van het jaar is in zicht. Tijd om kort terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken. Wat achter ons ligt kan niet meer ongedaan worden gemaakt, wij kunnen daar enkel van leren.
 
Jullie zijn uit elkaar. Als partners, maar niet als mijn ouders. Dat is voor jullie soms moeilijk om uit elkaar te houden terwijl het voor mij, als jullie kind, juist zo belangrijk is dat jullie deze twee zaken goed van elkaar kunnen onderscheiden. Misschien vinden jullie elkaar niet meer zo leuk, maar ik ben 50% papa en 50% mama, dus wanneer jullie nare dingen over elkaar zeggen, raakt mij dat ook. Denk daar alsjeblieft goed over na.
 
De feestdagen komen er aan. Dagen waarin wij tot verkort als gezin bij elkaar waren. Samen bij de kerstboom cadeautjes uitpakten, samen aten, samen lachten en samen een kerstfilm keken. Dit alles is veranderd. Hoe de kerstdagen er nu uit gaan zien weet ik niet precies.
 
Ik zou jullie willen vragen zo min mogelijk te veranderen aan de tradities die wij altijd met elkaar hadden. Wij zullen dan misschien niet meer als gezin samen de kerstdagen doorbrengen, maar dat betekent toch niet dat wij niet meer samen kunnen lachen en niet meer kunnen zorgen voor leuke dagen met een kerstfilm kijken of iets anders leuks dat wij verzinnen zodat onze kerst speciaal wordt?
 
Ik zou jullie als mijn ouders willen vragen om mij vooral tijdens de kerst een fijn thuis gevoel te geven. Houd eventueel geruzie alsjeblieft buiten de deur en val mij hier niet mee lastig. Spreken jullie met elkaar van te voren af bij wie ik welke dag verblijf zodat hier geen ruzie over ontstaat. Het maakt mij niet zoveel uit welke kerstdag ik bij papa of bij mama ben, als ik maar bij jullie allebei mag zijn en jullie mij het gevoel geven dat dit goed en oké is. Praat vervolgens niet rot over de ander wanneer ik bij jullie ben. Wanneer jullie mij afzetten bij de ander, zeg elkaar dan vriendelijk gedag en wens elkaar fijne dagen toe. Vroeger gunden jullie elkaar dit ook toe, dus dat hoeft toch niet te veranderen?
 
Cadeaus hoef ik niet, maar als jullie mij dan toch iets willen geven, geef mij dan jullie onvoorwaardelijke liefde en gun mij een vredige en rustige kerst bij allebei mijn ouders van wie ik evenveel houd.
 
Laten wij er tenslotte samen voor zorgen dat wij in het nieuwe jaar stappen zetten zodat wij in een andere vorm toch een gezin kunnen zijn. Niet meer zoals vroeger waarbij jullie nog bij elkaar waren, maar in een vorm waarbij jullie als partners uit elkaar zijn, maar als mijn ouders nog steeds samen zijn.
 
Liefs jullie zoon of dochter

Bron: KidsInbetween

Caroline Eggermont, mediator en bijzondere curator van De Familiezaak Deventer,  wenst al 'haar' kinderen en hun ouders een vredige kerstvakantie.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: