6 mei 2020
Deel:

Kamil moet kleur bekennen

Kamil de groene kameleon is een mooi en waardevol prentenboek voor kinderen in een scheidingssituatie. De bijzondere kleurwisseling die kameleons kunnen ondergaan staat in het verhaal symbool voor het loyaliteitsconflict dat veel kinderen ervaren als hun gescheiden ouders ruzie hebben. De prenten van Kamil in verschillende kleuren maken dat heel begrijpelijk voor kleuters. De begeleidende tekst is ook goed zelf te lezen voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Van kleur verschieten

Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. Omdat blauw met geel groen wordt, is Kamil een groene kameleon geworden. Het boek maakt zo duidelijk dat kinderen iets van beide ouders in zich dragen. Als Kamils ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren, raakt Kamil daarvan in de war en heeft hij het gevoel dat hij een van beider kleur moet kiezen. Kamils ouders scheiden, zodat ze voortaan hun eigen blauwe en gele dingen kunnen gaan doen.

Groen blijven

Kamil heeft zijn eigen groene kleur, maar verandert mee in de kleur van de wereld om hem heen. Om bij de gele wereld van mama te passen wordt Kamil geel en als Kamil naar papa gaat wordt hij blauw. Kamil ontmoet een grote, groene, kameleon die hem uitlegt hoe zoiets kan gebeuren. De wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar leert hem wel hoe hij met die situatie om kan gaan: met behulp van groene takken, bladeren en stenen kan hij zich overal thuis voelen.

Daniëlle Steggink schreef en illustreerde ‘Kamil, de groene kameleon’. In het dagelijks leven is Daniëlle psychomotorisch therapeut bij een Jeugdtraumacentrum. Dit boek kent inmiddels zijn 7e druk en blijft een aanrader voor kinderen én volwassenen!

Caroline Eggermont
MfN (familie) mediator

De Familiezaak Deventer


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: