7 nov 2017
Deel:

Onvoorwaardelijke liefde & huwelijkse voorwaarden 2018

Waren ze maar later getrouwd?

Ze verzoeken me om als mediator hun echtscheiding te begeleiden. Een jong stel, twintigers, ik noem ze hier Bas en Simone. Beiden hebben zij als kind van gescheiden ouders ervaren wat er als gevolg van een scheiding zoal mis kan lopen. Dit doet ze aan elkaar beloven dat zij dit elkaar niet aan zullen doen.

Vanaf hun twintigste hebben Bas en Simone geruime tijd samengewoond voordat zij trouwden. Op het moment dat zij mij benaderen zijn zij nog maar kort getrouwd. De wederzijdse families waren nauw betrokken bij het huwelijksfeest eerder dit jaar. Het vergt al hun moed hen nu te moeten vertellen dat zij het huwelijk ongedaan moeten maken. De reden? Het volstaat hier te zeggen dat deze heel menselijk is.

Bas en Simone hebben geen huwelijkse voorwaarden opgesteld bij een notaris en trouwden dus automatisch in gemeenschap van goederen. Nu zij nog zo kort bij elkaar én jong zijn, gunnen zij het zichzelf en elkaar om hun leven onbelast te vervolgen. Op basis van wat zij van zichzelf en elkaar weten, lijkt het ze bovendien onredelijk om over en weer met elkaar af te moeten rekenen.

Echter, Simone heeft een aanzienlijke studieschuld mee het huwelijk in genomen, terwijl Bas een eigen woning inbracht; de aanbetaling voor de hypotheek heeft Bas kunnen doen dankzij een familiaire schenking.  Hoe onredelijk dit ook voor hen voelt, zowel schulden als bezittingen moeten nu door de helft worden gedeeld. Het mag duidelijk zijn dat het om het nodige gepuzzel vroeg om in het echtscheidingsconvenant aan hun wens tegemoet te kunnen komen. 

Hoe dan ook, zij hebben hun belofte aan elkaar steeds gestand gedaan. Oók op momenten van verdriet, verwarring of boosheid blijven zij onvoorwaardelijk lief voor elkaar. Wat een onvoorwaardelijk lief stel jonge mensen, die ik met respect terzijde sta.

Als Bas en Simone niet in 2017 maar in 2018 waren getrouwd, dan hadden zij noch de studie- en hypotheekschuld, nog zijn woningbezit en schenking hoeven te verdelen. Vanaf 1 januari 2018 geldt namelijk een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij men notarieel huwelijkse of partnervoorwaarden afsluit. De nieuwe huwelijkse voorwaarden gelden alleen voor nieuwe huwelijken m.i.v. 2018.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: