6 jan 2021
Deel:

Scheiden & de belastingdienst

Bij de belastingaangifte gaat het (ook) nog wel eens fout na een scheiding. Met de campagne ‘scheiden’ vraagt de belastingdienst je aandacht voor de fiscale gevolgen van scheiden.

Checklist & Convenant

Dit doet de dienst onder meer door een interactieve scheiden-checklist, die laat zien wat je moet regelen voor de fiscale afhandeling van jouw scheiding: nadat je de vragen hebt ingevuld, zie je jouw persoonlijke checklist. Op grond daarvan kun je met je mediator bespreken in hoeverre de afspraken over de fiscale afwikkeling van jullie scheiding opgenomen moeten worden in jullie echtscheidingsconvenant of in de overeenkomst ter ontbinding van het samenlevingscontract.

Voorlopige aanslag 

In dit eerste kwartaal van het nieuwe jaar is het belangrijk na te gaan of jullie belastingaangifte en eventuele (kindgebonden) toeslagen nog aansluiten bij de nieuwe (gescheiden) situatie. Zo adviseert de belastingdienst mensen in scheiding hun voorlopige aanslag aan te (laten) passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop. Het maakt daarbij niet uit of er sprake was van een huwelijk of van een geregistreerd partnerschap, want de Belastingdienst kijkt naar fiscaal partnerschap, ofwel: is je ex nog je fiscaal partner? Doordat jullie uit elkaar gaan verandert je financiële situatie, bijvoorbeeld doordat je partneralimentatie ontvangt of betaalt. Om nu te voorkomen dat je achteraf veel geld moet bijbetalen of terugkrijgt kun je ook zelf een voorlopige aanslag aanvragen.

Samen of apart 

In het jaar dat je huwelijk, geregistreerd partnerschap of het samenwonen stopt kun je ervoor kiezen toch nog het hele jaar fiscale partners te blijven. Dat heeft als voordeel dat je je inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk kunt verdelen. Als je samen aangifte doet, krijg je allebei een aanslag en betaal je elk je eigen aanslag. Als je geld terugkrijgt, staat dat ook op je aanslag. Als jullie de de inkomsten en aftrekposten hebben verdeeld dan zie in de aangifte al onder ‘Verdelen’ wie van jullie geld terugkrijgt en hoeveel. Het kan ook zijn dat jullie niet langer samen aangifte willen doen. Over het jaar van scheiding doe je dan allebei apart aangifte, óók over de periode van het jaar dat je nog wél fiscale partners was. Hoe dan ook, in alle gevallen is het raadzaam met elkaar te overleggen waar je voor kiest. De belastingdienst is namelijk niet de enige die wel eens fouten maakt…helaas maken ook relatief veel ex-partners na een scheiding fouten bij het regelen van belasting- en toeslagenzaken. Bijvoorbeeld als zij samen een koophuis hebben en bij de belastingaangifte beiden de hypotheekrente volledig aftrekken. 

Toeslagen

De campagne wijst ook op het op tijd regelen, wijzigen of aanvragen van toeslagen, zodat je achteraf niet met de vraag zit wie wat moet terugbetalen of terugkrijgt. Tot slot kun je op de site van de dienst een proefberekening toeslagen maken, zodat je alvast een indruk hebt hoeveel toeslag je kunt krijgen zonder (toeslag-)partner.

 

De Familiezaak Deventer

Mediation in familiezaken


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: