18 sep 2020
Deel:

Uit elkaar

Het gedichtenboek Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve is een troostrijk en humorvol boek om aan een kind (9+) of tiener te geven wiens ouders uit elkaar gaan of zijn gegaan. Kinderen vragen zich vaak af waarom ouders uit elkaar gaan. Hierover staan zowel grappige als ontroerende gedichten in Uit elkaar. Ze kunnen aanleiding vormen om over dit onderwerp te praten. Een eigentijds boek om gevoelens over een scheiding bespreekbaar te maken, maar vooral ook een heel mooi lees- en kijkboek voor kinderen zelf. Een boek dat ontroert, maar toch een positief gevoel geeft. In Uit elkaar behandelen Bette Westera en Sylvia Weve het onderwerp echtscheiding op een luchtige en speelse manier. Bette Westera brengt je met haar gedichten aan het huilen én aan het lachen. Er staan heel wat humorvolle versjes in, zoals deze:

We zijn zo al met al nog best een tijd getrouwd geweest, zei oma.
Nee, je opa was geen makkelijke man en ik geen makkelijke vrouw.
De scheiding was een feest,voor allebei.
Er is alleen geen fotoalbum van.

Verdriet, jaloezie, boosheid en geluk… alles waar je mee te maken krijgt als je ouders uit elkaar gaan. Ondanks het thema bevatten de meeste gedichten verrassend veel humor, zoals in het gedicht nog altijd bij elkaar:

Irene is bij haar op school heel anders dan de rest.
De meeste ouders zijn allang gescheiden,
de hare niet. Daar wordt ze op het schoolplein mee gepest.

Of de brief van ‘kinderen van twee vaders en twee moeders’ die de onderwijsminister om een langere zomervakantie vragen. Zo wordt steeds weer een originele draai gegeven aan het thema, maar wordt je ook aan het denken gezet. Er zit een mooie opbouw in het boek: van gedichten over de liefde gaat het naar liefde die overgaat of liefde voor anderen… (een lastig onderwerp als vreemdgaan wordt niet uit de weg gegaan). Vervolgens schrijft Westera over het gemis van een van de ouders, het heen-en-weer bewegen tussen twee huizen en het wennen aan nieuwe partners en/of stiefouders. Het boek is bijzonder uitgevoerd. Elke pagina bestaat namelijk uit een op Japanse wijze dubbelgevouwen bladzijde, waardoor de gespletenheid mooi wordt gesymboliseerd: de titel – uit elkaar – wordt zo zeer letterlijk zichtbaar. De bijzondere uitvoering maakt het extra leuk om dit boek cadeau te doen.

Caroline Eggermont
mediator De Familiezaak Deventer


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: