13 jul 2021
Deel:

Vakantieperikelen

Als familiemediator spreek ik rond deze tijd opvallend veel ouders met vakantieperikelen als gevolg van scheiding. Deze verwikkelingen doen zich op verschillende manieren voor, zowel voor ouders als voor kinderen. De grote zomervakantie is een periode waarin het voor ouders en kinderen extra duidelijk wordt dat het gezin niet meer bij elkaar is. De verdeling van de vakantie en het bijkomstige gevoel van controleverlies kan er dan toe leiden dat (ook) de vakantieregeling van de kinderen wordt bevochten. Dit geeft spanningen die de vakantiepret behoorlijk kunnen drukken.

Een onbezorgde vakantie?

Formeel valt ook de verdeling van de komende zomervakantie binnen de zorg- of omgangsregeling. Daarbij hebben gescheiden ouders een informatieplicht ten opzichte van elkaar als het gaat om de verblijfsgegevens en de tijdsduur van de vakantiereis. Voor reizen naar het buitenland is - naast het paspoort of de ID-kaart van het minderjarige kind - ook nog een toestemmingsformulier gewenst van de andere ouder. Als ouders geen vrede hebben met de situatie, kan zich dit uiten in het opeisen of tegenwerken van vakantieplannen. En zo kunnen ook voor de kinderen schoolvakanties een beladen onderwerp worden.

Moeten en mogen

Schoolvakanties hebben voor kinderen mede de functie het verschil te maken tussen inspanning en ontspanning. Het verschil tussen moeten en mogen. Net als volwassenen hebben kinderen de tijd en de rust nodig om thuis aan te lummelen, zich te vervelen, van inspanningen te herstellen. Tijdloos buiten spelen en afspreken met vriendjes. Zeker tieners hebben zo hun eigen leven, wat zij ook in de vakantie graag zo houden. In die zin doet het wonen in twee huizen op zich al een extra beroep op de veerkracht van kinderen. Immers, elke verandering van omgeving en ritme geeft een zekere stress en vergt tijd en rust om te acclimatiseren. 

Hoeveel nachtjes slapen

Ook op vakantie gaan betekent nieuwe prikkels verwerken, waarbij je niet terug kunt vallen op je vertrouwde omgeving of je vaste gewoonten. Zeker jonge kinderen hebben soms angst voor het onbekende van op vakantie gaan, bijvoorbeeld omdat ze niet weten waar ze ’s avonds zullen slapen of omdat zij nog geen goed tijdsbesef hebben. Hoe jonger een kind is, hoe langer de tijd voor hem of haar duurt en hoe moeilijker het is om langere tijd van een ouder gescheiden te zijn: voor een kind van drie jaar duurt drie dagen al heel lang; voor een 7-jarige is een week te overzien, voor 10-12-jarigen twee weken en voor middelbare scholieren is drie weken meestal goed te hanteren.

Wennen en plannen

Als de structuur van het naar schoolgaan wegvalt, valt er voor het kind in feite een bepaalde voorstelbaarheid en houvast weg. Veel kinderen hebben de eerste vakantieweek nodig om die omschakeling te maken. Daarbij helpt het hen te weten wat ze in deze periode kunnen verwachten. Door de zomervakantieplanning met hen te delen en visueel zichtbaar te maken (planbord of gezinskalender), kunnen zij veranderingen zien aankomen en ervaren zij meer controle. 

Vliegen en landen

Kinderen met gescheiden ouders komen tijdens de zomervakantie soms in de situatie dat zij twee keer op vakantie gaan, met hun vader én met hun moeder. Zo kan het voorkomen dat een kind de ene dag met de ene ouder op Schiphol landt en kort daarop weer weg vliegt met de andere ouder. Zo'n harde knip is voor een kind niet alleen letterlijk maar ook mentaal rennen en vliegen. Het vraagt van ex-partners bereidheid om op elkaar af te stemmen, zodat het kind na thuiskomst enkele dagen kan ‘landen’ voordat het opnieuw vertrekt.
 

Vakantietips?

Vakanties zijn op papier deelbaar, maar kinderen zijn dat niet. Het is ook hun vakantietijd. Niet voor niets is dit zo’n onderwerp uit het ouderschapsplan waar kinderen bij worden betrokken. Wat zijn hun behoeften en wensen voor de zomer? Hebben zij nog goede tips voor hun ouders? Door hier naar te vragen krijgen kinderen het gevoel dat zij er ook toe doen, dat er rekening wordt gehouden met wat er voor hen ‘speelt’.

Ik wens jullie een mooie, zachte, zomer.
Caroline Eggermont
MfN-familiemediator/orthopedagoog

De Familiezaak Deventer


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: