Wat kost mediation bij De Familiezaak Deventer?

Instaptarief 

Een oriënterend gesprek is tot een half uur kosteloos. Daarna hanteert De Familiezaak Deventer een zgn. instaptarief: mocht het oriënterende gesprek (met een maximum van twee uur) niet leiden tot een Mediationovereenkomst, dan betaalt elk van jullie voor dit gesprek eenmalig het instaptarief van € 90,75 (incl. btw).

Gesubsidieerde mediation: een mediationtoevoeging

De Familiezaak Deventer staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Misschien kunnen we voor (één van) jullie gesubsidieerde rechtsbijstand, een zgn. mediationtoevoeging, aanvragen. Dit hangt af van de aard van de zaak en van de hoogte van het eigen inkomen en eventueel vermogen. Indien je een mediationtoevoeging krijgt betaal je slechts een eigen bijdrage van € 55,- of € 109,- per persoon voor de gehele mediation. Bij scheidingsmediation kom je daarnaast in aanmerking voor een korting op de griffiekosten. Als slechts één van jullie beiden recht heeft op een mediationtoevoeging, betaalt de ander de helft van het uurtarief.
 
Check hier de grenzen voor de hoogte van het inkomen en van het eigen vermogen.  Denk je aan de normen voor mediation te voldoen?
Vraag hier alvast een inkomensverklaring aan bij de Raad voor Rechtsbijstand en neem deze mee naar het 1e afspraak met de mediator. Let op: 
- voor toevoegingsaanvragen in 2020 is het peiljaar voor de beoordeling van inkomen en vermogen 2018;
- in geval van scheidingsmediation wordt voor elk uitgegaan van de inkomensnorm voor alleenstaanden, tenzij er minderjarige kinderen bij jou wonen / staan ingeschreven;
- verwacht je door je scheiding in 2020 een opbrengst (bijv. door verkoop of uitkoop eigen woning) van meer als € 15.422,99 dan moet je de mediation alsnog zelf betalen.
 

Mediation op basis van uurtarief

Buiten de grenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand geldt het reguliere uurtarief van € 181,50 (incl. 21% btw). Bij twee deelnemers is dat dus € 90,75 (incl. btw) per uur per persoon. 
In geval van scheiding gelden daarnaast vaste bedragen voor een eventuele alimentatieberekening, het indienen van het echtscheidingsconvenant bij de rechtbank en de griffiekosten.
Het aantal mediationbijeenkomsten hangt af van het onderwerp. Mediation is daarnaast een proces en mensen verschillen in hoe snel zij tot overeenstemming kunnen komen.


Vergoeding mediation door rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, ga dan vooral na of de verzekeraar mediation vergoedt. Wat de polis ook zegt, de Hoge Raad heeft bepaald dat je vrij bent om je eigen MfN-register mediator te kiezen: de verzekeraar heeft ook dan vergoedingsplicht.