Wat kost mediation? Tarieven 2023

Instaptarief oriënterend gesprek

Een kennismakingsgesprek is tot een half uur kosteloos. Voor een oriënterend gesprek (met een maximum van twee uur) hanteert De Familiezaak Deventer een zgn. instaptarief: elk van jullie betaalt voor dit vrijblijvende gesprek eenmalig het instaptarief van € 102,85 (incl. btw).

Mediation uurtarief 

Het uurtarief bedraagt € 205,70 (incl. 21% btw). Het uurtarief wordt doorgaans gedeeld door de deelnemers in de mediation. Bij twee deelnemers is het dan dus € 102,85 (incl. btw) per uur per persoon. Het aantal mediationbijeenkomsten hangt af van het onderwerp. Mediation is bovendien een proces en mensen verschillen in hoe snel zij tot overeenstemming komen. Indien je een rechtsbijstandverzekering hebt, ga dan vooral na of de verzekeraar mediation vergoedt. Wat de polis ook zegt, de Hoge Raad heeft bepaald dat je vrij bent om je eigen MfN-register mediator te kiezen: de verzekeraar heeft ook dan vergoedingsplicht.
 

Gesubsidieerde mediation

De Familiezaak Deventer staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. In sommige gevallen kunnen we voor (één van) jullie gesubsidieerde rechtsbijstand, een zgn. mediationtoevoeging, aanvragen. Dit hangt af van de aard van de kwestie en van de hoogte van het eigen inkomen en eventuele vermogen. Indien je een mediationtoevoeging ontvangt betaal je een eenmalige eigen bijdrage van 59 of 117 euro. Als één van jullie recht heeft op een mediationtoevoeging, betaalt de ander een gereduceerd uurtarief.
 
Check hier de grenzen voor de hoogte van het inkomen en van het eigen vermogen. Denk je aan de normen voor mediation te voldoen?
Vraag hier alvast een inkomensverklaring aan bij de Raad voor Rechtsbijstand en neem deze mee naar de 1e afspraak met de mediator. Let op: voor toevoegingsaanvragen in 2023 is het peiljaar voor de beoordeling van inkomen en vermogen 2021.